Osp, Socerb in Črni Kal

V lepih dneh se splača enkrat na izlet po Kraškem robu, s kolesom ali z avtomobilom, odvisno pač od vaših želja in pričakovanj. Zapeljite se v tri kraje slovenske Istre: Osp, Črni Kal in Socerb.

Na regionalni cesti KoperLjubljana, ki je primerna tudi za kolesarje, po približno 20-minutni vožnji iz Kopra zavijemo v vasico Osp. Pri plezalcih je daleč naokoli poznana po strmi steni nad vasjo. Pod previsno steno pa je sedaj za obiskovalce zaprta Osapska jama ali Grad, dragoceno najdišče s prazgodovinskimi in zgodnjesrednjeveškimi najdbami ter obrambnim zidom, ki pričajo, da so se tja ves čas pred sovražnimi vpadi zatekali prebivalci. Iz jame teče Osapska reka. V spodnjem delu vasi se nahaja tudi kamp, kjer plezalci in jamarji lahko šotorijo. Osp ima s kamnitimi hišami, grajenimi v terasah, značilno podobo gručaste vasi z ohranjeno tipično istrsko-kraško stavbno dediščino. Sredi vasi izstopa cerkev sv. Tomaža iz leta 1600 z mogočnim zvonikom.

Črni Kal je poznan po nagnjenem zvoniku baročne cerkve sv. Valentina iz leta 1680. Njegovo nadaljnje nagibanje so zaustavili tako, da so ga kar privezali. Benkova hiša iz leta 1489 pa predstavlja najstarejšo kmečko hišo v Sloveniji. V razpotegnjenem ostenju nad vasjo je več kot 100 plezalnih smeri različnih težavnosti, razgibana pokrajina pa nudi pohodnikom in kolesarskim navdušencem obilo užitkov. V letu 2004 dokončan viadukt Črni Kal je vas zelo razbremenil prometa, z dolžino 1065 metrov in višino 95 metrov je trenutno največji premostitveni objekt v Sloveniji.

V bližini Črnega Kala se nahaja grad Strmec pri Socerbu, kjer se lahko v spremstvu Jamarskega društva Dimnice obišče edino podzemno cerkev v Sloveniji. Za konec izleta lahko obiščete okrepčevalnico na gradu, kjer poleg drugega ponujajo ogled grajske kleti in degustacijo več sto let starih vin, ali pa si ob pogledu na Tržaški zaliv privoščite edinstven sončni zahod.

Fotogalerija

Zemljevid

Osp, Socerb in Črni Kal