Hrastovlje, Zanigrad in Podpeč

Hrastovlje, ki ležijo na hribu nad Rižansko dolino, so morda najbolj znana istrska vasica. Ko boste že tam, pa res ni razloga, da si ne bi ogledali še bližnjih vasic Zanigrad in Podpeč.

Hrastovlje se ponašajo s svetovno znano cerkvijo sv. Trojice iz 13. stoletja, ki je v celoti poslikana s freskami iz leta 1490. Najznamenitejši je Mrtvaški ples, delo Janeza iz Kastva, ki ponazarja, da smo pred smrtjo vsi enaki. Ostale freske, poleg podob mučenk in prerokov, ponazarjajo motive iz Stare zaveze – genezo, pohod sv. Treh kraljev, simbole dvanajstih mesecev, prizore Kristusovega trpljenja …

Cerkev obkroža obzidje iz 16. stoletja z dvema obrambnima stolpoma. Sprva je obrambni tabor služil za obrambo pred Turki, kasneje pa je četverokotno taborsko obzidje vaščanom nudilo varno zavetje pred grozotami beneško-avstrijskih vojn. Hrastoveljska cerkvica z obrambnim taborom velja danes za najkvalitetnejšo kulturno-zgodovinsko znamenitost v Sloveniji in na svetu.

Iz Hrastovelj označena makadamska pot pelje v manjšo zapuščeno vasico Zanigrad. Tu si velja ogledati poznoromansko cerkev sv. Štefana, ki je bogata s freskami iz 15. stoletja. Te so bile ponovno odkrite šele leta 1950, glagolski napis pa je iz leta 1418. Ob cerkvi je zvonik s portalom iz leta 1521. V vasi je nekoč stala tudi utrdba, od katere pa so danes ostale le razvaline. Legenda pravi, da je bil tu zakopan zaklad, ki pa ga vse do danes ni še nihče našel. Vasica ponovno zaživi ob tradicionalni prireditvi Žegnanja konj, ki se odvija na dan sv. Štefana, 26. decembra.

Pot se nadaljuje v visokoležečo vas Podpeč, ki se nahaja tik pod stenami Kraškega roba, na nadmorski višini 305 metrov, in nudi prekrasen razgled daleč naokoli. Nad vasjo stoji obrambni stolp iz 11. stoletja, ki ga je zgradil istrski grof Ulrik Weimarski. Pod stolpom leži jama Grad, ki je v preteklosti služila za zatočišče pred vpadi Turkov. V neposredni bližini se nahaja še nekaj manjših jam, v katerih so arheologi odkrili ostanke iz predrimske dobe.

Fotogalerija

Zemljevid

Hrastovlje, Zanigrad in Podpeč