Koper

Koper, hkrati mirno srednjeveško mesto v svojem starem jedru ter politično in gospodarsko središče slovenske obale s svojim novejšim delom, je tudi edino večje slovensko pristanišče.

Območje Kopra je bilo poseljeno že v rimskih časih; antična naselbina se je imenovala Aegida. V pisnih virih iz tega obdobja se pojavlja tudi ime Capris, ki izhaja iz besede za kozje staje oz. prostor za rejo koz. Severno Istro s Koprom vred so v 6. stoletju zasedli Bizantinci, leta 932 pa se je Koper povezal z Benečani. Pomembno gospodarsko in trgovsko vlogo je ohranil vse do propada beneške republike leta 1797 in dograditve železnice Dunaj–Trst leta 1857.

Srednjeveški Koper je obdajalo obzidje z dvanajstimi vrati, do danes pa so dobro ohranjena glavna vrata Muda na južnem robu starega mesta. Mestna vrata iz leta 1516 posnemajo antični slavolok; levji glavi ob straneh simbolizirata moč in pogum mesta in beneške republike. Za mestnimi vrati je Prešernov trg, kjer je posebno opazen Da Pontejev vodnjak iz 17. stoletja. Vodnjak je oblikovan v most, kar simbolično opozarja na ime Lorenza da Ponteja, ki ga je dal postaviti.

Središče starega kopra je Titov trg. Gre za enega najlepših trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Oblikovan je bil v drugi polovici 15. stoletja, v istem času pa so bile zgrajene tudi stavbe, ki ga obdajajo. Tukaj je nekaj najpomembnejših stavb srednjeveškega Kopra.

Pretorska palača spada med osrednje kulturne spomenike Kopra. Namenjena je bila posvetnim mestnim funkcionarjem. Današnjo podobo je dobila v 15. stoletju.

Loža stoji nasproti Pretorske palače. Zgrajena je bila v 15. stoletju, krasijo pa jo beneški, gotsko zašiljeni loki.

Zgodovina Stolne cerkve Marijinega vnebovzetja sega v drugo polovico 12. stoletja, ko je mesto dobilo svojo škofijo. Cerkev so večkrat povečevali, zato se v njej prepletajo gotske, renesančne in baročne prvine. Zvonik stolnice, stari mestni stolp, je danes odprt kot turistična točka. Stopnice do vrha vodijo mimo mehanizma stolpne ure in cerkvenih zvonov, z vrha pa se odpira razgled na trg, celotno srednjeveško mestno jedro, novejši del mesta, Luko Koper in okolico.

Fotogalerija

Zemljevid

Koper