Ptuj

Eden izmed najlepših mestnih biserov je Ptuj, najstarejše dokumentirano mesto na Slovenskem. Prav poseben čar imajo drobne stare kamnite ulice, ki prepredajo mesto. Najstarejše in najbolj očarljive so prav pod gradom, ki kraljuje nad mestom.

Ptujski grič je bil zaradi strateško pomembne lege poseljen že v drugi polovici 3. tisočletja pred našim štetjem, Rimljani pa so mesto imenovali Petovia. Danes je Ptuj kljub industrializaciji središče agrarne pokrajine; velik pomen ima pridelovanje grozdja in vina.

Najstarejši ohranjeni del ptujskega gradu je nekoliko odmaknjen zahodni stolp. Izhaja iz 10. stoletja in velja za najstarejšo ohranjeno civilno stavbo v Sloveniji. Na istem mestu je že prej stal starejši grad, današnje osrednje grajsko poslopje pa je na njegovih temeljih okrog leta 1140 začel graditi salzburški nadškof Konrad I.. Sedanjo podobo je grad dobil ob koncu 17. stoletja. Z grajskega dvorišča se ponuja čudovit razgled na stari del Ptuja.

Notranjost gradu pa je danes preurejena v muzej in hrani nekatere zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj. Gre za enega boljših prikazov kulturnozgodovinskih zbirk v Sloveniji. Na ogled je zbirka fevdalne stanovanjske kulture, v grajski galeriji pa si lahko ogledate gotske in baročne umetnine. Zbirka orožja obsega več kot 500 kosov hladnega in strelnega orožja ter zaščitne opreme. Poleg tega si lahko ogledate tudi stalno zbirko pustnih mask in zbirko glasbil, ki jo spremljajo zvočni posnetki historičnih instrumentov.

V samem centru mesta stoji mestni stolp, središčna stavba trikotno oblikovanega Slovenskega trga. Stolp je srednjeveškega izvora; današnji stolp, razen starejšega podstavka, izvira iz druge polovice 16. stoletja. V njegovo podnožje so vzidani rimski nagrobniki in spomeniki.

Orefejev spomenik stoji na kraju najdbe pred mestnim stolpom. Gre za največji iz enega kosa izklesan rimski spomenik v srednji Evropi. Visok je 5 metrov in je bil v 2. stoletju izdelan kot nagrobnik v čast pomembnemu ptujskemu meščanu Marku Avreliju Veru. Ime je dobil po reliefu s prizori iz mita o Orfeju. V srednjem veku so ga uporabljali kot sramotilni steber.

Tisti, ki vam dan polepša žlahtna kapljica, si morda želite ogledati najstarejšo vinsko klet v Sloveniji, ki se prav tako nahaja na Ptuju. Na sprehodu skozi njene podzemne hodnike lahko prisluhnete zgodbi o vinu.

Na Ptuju je še posebej živahno v pustnem času, ko mesto napolnijo kurenti, ki po ljudskem izročilu preganjajo zimo in v deželo kličejo pomlad. V kurente so se nekdaj smeli napraviti le neporočeni fantje, gostoljubni Ptujčani pa seveda na pustno praznovanje povabijo vsakogar, ki si želi tovrstne zabave.

Fotogalerija

Zemljevid

Ptuj