Muzej podvodnih dejavnosti Piran

Muzej podvodnih dejavnosti Piran ponuja ljubiteljem potapljanja in pomorske zgodovine nemalo novih odkritij. V muzeju se lahko prepustite domišljiji, ki vas bo popeljala v čudoviti podvodni svet, poln skrivnosti, zanimivih mitoloških bitij in potopljenih zakladov … Med drugim si boste lahko ogledali najrazličnejše tehnike potapljanja in potapljaške pripomočke, ki so jih uporabljali potapljači in podmorničarji od prvih začetkov pa do danes.

V muzeju so prikazani starodavni skafandri, podvodne obleke, noži, zračne tlačilke in osebni predmeti naših delovnih potapljačev. Posebno zanimiv je hrbtni regulator zraka iz leta 1890, ki so ga uporabljali pripadniki Avstro-ogrske cesarsko kraljeve vojne mornarice in je verjetno edini takšen regulator, ki se je ohranil prav do današnjih dni. V muzeju so vsebinsko podrobneje predstavljeni delovni, športni in mornariški potapljači, posebna pozornost pa je posvečena našim podmorničerjem od leta 1909 pa do leta 1991.

Zbirka vodi obiskovalca skozi čas delovanja različnih vojnih mornaric na Jadranu in ob tem postavlja slovenske potapljače na njihovo zasluženo priznano mesto. Večina naših profesionalnih potapljačev se je namreč svojega poklica izučilo prav v vojnih mornaricah. Na območju Jadrana so se v novejši zgodovini zvrstile Avstro-ogrska cesarsko kraljeva mornarica, mornarica Kraljevine Jugoslavije, italijanska Kraljeva mornarica, nemška vojna mornarica, jugoslovanska vojna mornarica in italijanska vojna mornarica. Prav ti potapljači so v naše kraje prinesli različne šole, prakse in osebne izkušnje. Iz različnih obdobij se je skozi številne generacije izluščilo le najboljše, kar je zagotovo prispevalo k razvoju slovenske potapljaške stroke in visoki profesionalnosti naših potapljačev. V muzeju so podrobneje predstavljeni tudi znameniti kontovelski potapljači iz zamejske vasice Kontovel pri Trstu.

Muzej je opremljen s sodobno avdio in video opremo, kar omogoča interaktivno predstavitev vsebine muzeja; to je še posebej zanimivo prav za najmlajše obiskovalce. Pred muzejem občasno potekajo tudi demonstracije potapljanja v starodavnih potapljaških skafandrih. Muzejska zbirka je edina tovrstna zbirka na vzhodni strani Jadrana in hkrati predstavlja tudi nekakšen spomenik pionirjem slovenskega potapljanja in podmorničarstva.

Zemljevid:

Hello, guest!

Muzej podvodnih dejavnosti Piran

Zunanje povezave


http://www.muzejpodvodnihdejavnosti.si/