Prvi zapisi o termalni vodi so znani že iz časov Grkov in Rimljanov

Termalna voda je najpogosteje povezana z obiskom term. Z njo so napolnjeni bazeni v toplicah, kopanje v njih pa za seboj pušča izjemno prijetne občutke. Tovrstne vode pa verjetno ne povezujete direktno s starimi Grki in Rimljani. Prvi zapisi o njej namreč segajo ravno iz časa omenjenih ljudstev. Tudi oni so vedeli za marsikatere koristi termalne vode.

Dandanes vemo, da termalna voda na človeka dobro vpliva na najrazličnejše načine. Med drugim naj bi zmanjševala zmanjšanje mišične napetosti, izboljševala cirkulacijo, delovala protibolečinsko, zviševala naj bi aktivnost lokalnega metabolizma.

Več vrst termalne vode

Čeprav so vam morda povsem jasne številne koristi termalne vode, pa je velika verjetnost, da ne veste, da obstaja več vrst termalne vode. Delimo jih lahko tudi glede na mineralizacijo. Poznamo tako imenovane termomineralne vode, ki imajo mineralizacijo nad 1000 miligramov raztopljenih trdnih delcev mineralnih snovi v enem litru.

Znane so tudi akrotermalne vode, njihova mineralizacija pa je pod 1000 miligramov na liter tekočine. Termalne vode med seboj ločimo tudi glede na temperaturo.

Delitev termalnih voda glede na temperaturo

Termalna voda se torej lahko deli na več vrst, tudi glede na samo temperaturo. Poznamo termalne vode s temperaturo od 20 do 30 stopinj Celzija, vode s temperaturnim razponom od 34 do 38 stopinj Celzija in vodo, ki ima več kot 38 stopinj Celzija.

Termalna voda, ki ima temperaturo od 34 do 38 stopinj Celzija, se nahaja denimo v zdravilišču Laško.

Delovanje termalne vode na človeka

Koristi termalne vode so torej mnogotere. Med drugim naj bi izboljševala cirkulacijo visceralnih organov. Voda na nas deluje z vidika fizike mehanično in termično. Hidrostatični tlak in potisk delujeta na telo, ki je potopljeno. To je mehanično delovanje.

termalna voda deluje pomirjujoče
Plavanje in izvajanje vaj je prijetno, ugoden je tudi psihološki učinek, saj termalna voda deluje pomirjujoče.

Termalna voda vpliva na izboljševanje cirkulacije notranjih ali tako imenovanih visceralnih organov, prav tako na izpraznitev perifernih ven in na limfne odvode. Pri termičnem delovanju termalne vode na človeka pa govorimo o toploti, ki je prav tako ena od najbolj pomembnih terapevtskih postopkov, ki so namenjeni za lajšanje bolečine. Toplota se navadno uporablja pred vsemi drugimi postopki, da lahko ti še bolje delujejo, in sicer na že predhodno zmehčano in bolje prekrvavljeno mehko tkivo.

Preverite ponudbo v Thermani Laško

Thermana Laško je mnogim zelo dobro poznana. Predvsem tistim, ki so pri izbiri term pri nas nekoliko bolj zahtevni. Čeprav so vse toplice vredne obiska, pa so omenjene zagotovo nekaj posebnega.

toplice Thermana Laško - družinsko kopanje v bazenu
Toplice so kraj, kjer se lahko kopate v prijetno toplem bazenu. Če boste v termah ostali cel dan ali nekaj dni, vam seveda zgolj bazeni ne bodo zadostovali. Paketi Thermane Laško vam ponujajo tudi wellness in najrazličnejše dejavnosti za zabavo in sprostitev cele družine. Vir slike: Thermana Laško

V sodobno zasnovanih termah vas ne bodo pričakali zgolj bazeni napolnjeni s termalno oziroma zdravilno vodo, temveč tudi wellness in še druge neštete storitve, ki so namenjene tako mladim kot starim.

Za boljše počutje in več zdravja v toplice

Pri izbiri lokacije za počitnikovanje včasih niti sami ne veste, kaj si najbolj želite. Zagotovo pa ni nikogar, ki se med dopustom ne bi želel vsaj malce sprostiti in pridobiti nove, povsem sveže energije.

paketi Thermana Laško - wellness masaža
Privoščite si enega od paketov Thermane Laško, ki vas v ravno prav ogrete bazene vabi v mrzlih zimskih dnevih. Po kopanju pa na vas čaka ena od najbolj zaželenih masaž. Vir slike: Thermana Laško

To vam omogoča Thermana Laško, ki vas pod svoje okrilje vabi skozi vse leto. Zlasti prijetno pa zna biti v mrzlih zimskih dnevih, ko se boste kopali v ravno prav ogretih bazenih. Po kopanju pa na vas čaka wellness, kjer si lahko privoščite eno od najbolj zaželenih masaž.

Nad Thermano Laško navdušeni tudi najmlajši družinski člani

Če ste mislili, da so paketi v toplicah namenjeni zgolj za nekoliko starejše obiskovalce, se precej motite. Na voljo so paketi Thermana Laško, ki so namenjeni tako odraslim kot starejšim, posebni paketi so zasnovani tudi za družine z majhnimi otroki.

Paketi Thermane Laško zasnovani tudi za družine z otroki

Otroški bazeni so že na prvi pogled res nekaj posebnega. Opremljeni so tudi z zelo priljubljenimi tobogani, in kar je seveda za starše otrok najpomembneje: v največji meri je poskrbljeno za njihovo varnost.

Če malček še ne zna plavati, nič hudega. Toplice v Laškem so znane tudi po tem, da lahko svojega malega junaka vpišete na plavalni tečaj.

Se v toplicah lahko naučite česa novega?

Toplice so kraj, kjer se v prvi vrsti želite predvsem dobro načofotati v prijetno toplem bazenu, ki je napolnjen s termalno vodo. Če boste v termah ostali cel dan ali nekaj dni, vam seveda zgolj bazeni ne bodo zadostovali. Z veseljem boste obiskali še wellness.

Za piko na i pa vam toplice lahko ponudijo tudi nekaj novega znanja. V času počitnikovanja tako lahko na primer izveste, kaj je ayurveda in na kakšen način vam lahko pomaga do bolj kakovostnega življenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *