Nova Štifta

Na naših tleh zagotovo ni prav veliko krajev, ki bi poleg imena premogli le tri hišne številke – z nekaj gospodarskimi poslopji – in bi bili poznani tako daleč naokoli, kot to velja za Novo Štifto na Dolenjskem.

Zaselek na vzpetini nad cesto med Sodražico oziroma Bloško Polico na zahodni ter Ribnico na vzhodni strani dolguje to svojo znamenitost dejstvu, da velja za enega najbolj priljubljenih ciljev romarske poti na Dolenjskem. Ena od hišnih številk je – poleg še vedno imenitne hiše, ki ne skriva, da je bila v nekih boljših časih gostilna – pritrjena ob vhodu v frančiškanski samostan. To poslopje še zdaleč ni tako mogočno, kot je večina samostanov pri nas in drugod, a vendarle dovolj prostorno za peščico redovnikov, ki skrbijo za sijajno cerkev Marijinega vnebovzetja. Ta biser baročne arhitekture, sezidan v letih 1641–1671, ne vzbuja občudovanja le z nenavadnim osmerokotnim tlorisom in obodnimi arkadami, temveč tudi z razkošno notranjostjo. Izstopajo trije t. i. zlati oltarji in bogato okrašena prižnica iz časa nastanka cerkve. Zvon je iz leta 1797, še 17 let starejše pa so levo od glavnega vhoda prizidane in nekaj pozneje poslikane »svete stopnice«.

Med macesni na pomolu pod cerkvijo stoji kapela svetega Jožefa iz 19. stoletja. Razgled izpred nje med drugim seže tudi do bližnje suhorobarske prestolnice Ribnice.

Na prostrano »dvorišče« med samostanom in cerkvijo mečeta senco orjaški, menda več kot 300 let stari, a še vedno krepki lipi. Na prvo, pred katero se znajdemo ob prihodu, so speljane zavite stopnice, ki vodijo v pravo pravcato dvonadstropno leseno »vilo« s predsobo, sobo in dvema balkonoma. Nad to zgradbo edinstvenih razsežnosti niso navdušeni le mlajši, temveč tudi starejši »tarzani«. Vsekakor pa velja upoštevati opozorilo, ki so ga menihi, ki skrbijo tudi za to naravno znamenitost, pritrdili na deblo, in pravi, da si častitljivi drevesi zaslužita spoštljivo ravnanje obiskovalcev. Vsaj pogled si zasluži tudi dokaj velik kozolec »toplar« ob poti, na katero radi zavijejo predvsem sodobni pohodniki.

Ti najdejo pot v Novo Štifto zato, ker je tam izhodišče priljubljene poti na Travno goro s planinskim domom na 890 m višine in še na 139 m višjo Veliko goro. V zadnjih letih pa je planjava pred cerkvijo postala tudi priljubljeno zbirališče množic motoristov, ki prihajajo k frančiškanom po blagoslov zase in za svoje jeklene konjičke, tako kot – v novejšem času znova čedalje pogosteje – na štefanovo, 26. decembra, v cerkvah, posvečenih svetemu Štefanu, blagoslavljajo konje.

Zemljevid

Nova Štifta