Vabljeni v Idrijo – središče idrijske čipke

Idrija, nekoč pomembno rudarsko mesto, je tudi glavno in najstarejše slovensko središče ročno klekljane čipke. Klekljarska obrt se je razživela na vrhuncu rudarjenja in se ohranila do danes, ko se ob tradicionalnem klekljarskem znanju razvijajo tudi novi pristopi in inovativni izdelki. Obiskovalci lahko idrijsko čipko v Idriji spoznavajo tekom celega leta, ogledajo si lahko razstave, demonstracijo klekljanja, obiščejo trgovinice s čipko ali se celo naučijo klekljati. Idrija se sredi junija prelevi v festivalsko mesto v znamenju čipke, na 3-dnevnem Festivalu idrijske čipke, ki je eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji in ponuja tako strokovne kot zabavne dogodke.

Kratka zgodovina čipke

Čipke so se v Evropi pojavile v začetku 16. stoletja in v začetnem obdobju so na širšem evropskem območju izdelovali podobne čipke enostavnih vzorcev. Čipke so bile v glavnem šivane in klekljane, od 18. stoletja naprej pa se pojavijo tudi strojne. V 17. stoletju je čipka doživela razcvet, nastajale so tehnološko in slogovno zelo raznolike čipke. Vodilne pri izdelovanju in trgovanju s  čipkami so bile v tem času Flandrija (Belgija), Italija in Francija, čeprav je bila izdelava čipk razširjena tudi v drugih deželah. Ob velikih središčih omenjenih držav so se v 18. stoletju uveljavila tudi številna manjša središča, kjer je izdelava čipk ženskam in dekletom revnejših slojev pomenila pomemben vir zaslužka. Tako je bilo tudi v Idriji – sam izraz idrijska čipka se je v pisnih virih prvič pojavil v drugi polovici 18. stoletja.

Domnevamo, da so v Idrijo klekljarsko znanje prinesle žene rudarjev iz nemškega Rudogorja, verjeten pa je tudi vpliv italijanskega prostora (Benetke, Genova). Idrijske klekljarice so skozi čas vzorčne podloge za klekljanje prilagajale in idrijska čipka je tako dobila svoj razpoznavni izraz.

Kleklanje
Kleklanje

Kaj je idrijska čipka?

Glede na izdelavo, so čipke šivane, kvačkane, pletene ali klekljane, ločimo tudi ročno ali strojno izdelane. V Idriji nastajajo klekljane čipke. Ime so dobile po posebno oblikovanih lesenih palčkah – klekeljnih, na katerih je navit bombažen ali lanen sukanec. Poleg klekeljnov, klekljarica pri svojem delu potrebuje še bulo (blazino), košaro, papirc (vzorčno podlago), bucike, kvačko, škarje. Klekljarice čipko ustvarjajo s pomočjo papirca – vzorca, ki ga namestijo na valjasto blazino – bulo, ta pa je nameščena v nizki košarici. Čipka nastaja s sukanjem oz. križanjem niti navitih na klekeljne, ki jih s pomočjo bucik klekljarica prav tako pripne na blazino. 

V Idriji so se postopoma razvijali vzorci in tehnike klekljanja, ki so značilni le za idrijsko čipko, zato ta danes nosi svojo geografsko označbo. Geografska označba »idrijska čipka« označuje čipke izdelane na območju »Dežele idrijske čipke«, sklekljane v tradicionalnih tehnikah iz naravnih materialov po značilnih vzorcih idrijske klekljarske šole, ki izpolnjujejo predpisane zahteve o kakovosti. Dežela idrijske čipke obsega idrijsko-cerkljansko območje in sosednja območja, kjer se je tradicionalno klekljala idrijska čipka. Najbolj značilna tehnika izdelave idrijske čipke je ris – trak, so pa Idrijčanke čipko vedno prilagajale zahtevam trga, zato je tudi idrijska čipka zelo raznolika. Na idrijskem se je razvila tehnika rogljičkov – zaporedje vbočenih in izbočenih vijug, ki tvori raznolike motive čipke, z ljudskimi imeni, ki jih poznamo še danes: pogačke, srčkovke, potonke, zibke ipd. 

Idrijska čipkarska šola

V 19. stoletju so zaradi vse večjega povpraševanja po kakovostnih čipkah začeli ustanavljati šole, namenjene učenju in izpopolnjevanju znanja klekljanja. Čipkarska šola Idrija je bila ustanovljena že leta 1876 in od takrat do danes deluje neprekinjeno. Idrijska šola je izobrazila številne dobre klekljarice in z neprekinjenim delovanjem veliko prispevala k ohranitvi te prefinjene obrti. Tudi danes Čipkarska šola Idrija izpolnjuje svoje poslanstvo in vzgaja nove rodove klekljaric ter v svet širi znanje in model idrijske čipkarske šole. Za ohranjanje idrijske čipke skrbijo tudi številna lokalna klekljarska društva, tradicionalne in sodobne oblike idrijskih čipk pa si lahko ogledate na stalnih razstavah v Mestnem muzeju Idrija, v Čipkarski šoli Idrija in občasnih razstavah v Idriji in drugje.

Idrijska čipka danes

Veščini tradicionalnega klekljanja idrijske čipke je bila njena vrednost priznana ob skupnem vpisu enote »Klekljanje čipk v Sloveniji« na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva, izdelava idrijske čipke pa v zadnjih desetletjih dobiva tudi nove, sodobne dimenzije. Klekljani izdelki niso več namenjeni zgolj okraševanju slovesnih oblačil ali opremi doma – idrijska čipka je postala modni dodatek v obliki nakita, kot potisk oblačil ali telesna poslikava, pojavlja se kot gravura na steklu, keramiki, kot kulinarični dodatek in kot pomemben element umetniških del ali industrijskega oblikovanja. Različne inovacije in novosti na področju razvoja idrijske čipke je mogoče vsako leto videti tudi na tradicionalnem Festivalu idrijske čipke, ki poleg same idrijske čipke, obeležuje tudi inovativnost in kreativnost ter z vizijo sodobnega etnološkega festivala pritegne raznolike obiskovalce.

Idrijska čipka v oblikovanju
Idrijska čipka v oblikovanju 

Obiščite Festival idrijske čipke

Tretji vikend v juniju Idrija oživi ob dogodkih tridnevnega čipkarskega festivala, ki že več kot 40 let praznuje in ohranja tradicijo idrijske čipke. V času festivala se Idrija prelevi v živahno čipkarsko središče s številnimi zanimivimi in atraktivnimi razstavami, delavnicami in predavanji ter spremljajočim zabavnim programom za vse generacije. Festival je eden največjih etnoloških festivalov v Sloveniji, z vključevanjem tujih klekljarskih centrov pa postaja tudi vse bolj priljubljen mednarodni dogodek, ki promovira idrijsko čipko in destinacijo Idrija v širšem evropskem prostoru.

Program festivala poteka od petka do nedelje, v okviru programa se izmenjujejo klekljarska znanja in izkušnje, tkejo se nova prijateljstva, ponudbo pa dopolnjujejo stojnice slovenskih domačih in umetnostnih obrti ter lokalnih pridelkov. Stalnica festivala je tudi državno tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju in raznolik spremljevalni program z aktivnostmi za otroke, animacijami, nastopi glasbenih skupin, velikim sobotnim koncertom ter raznovrstno kulinarično ponudbo.

Vabljeni torej v Idrijo, ker lahko doživite idrijsko čipko vsak dan v letu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *