Postojnska jama

Za Postojnsko jamo pravijo, da je najznamenitejša kraška jama na vsem svetu. Prav zagotovo pa je najbolj turistična izmed vseh jam slovenskega Krasa, saj jo vsako leto obišče veliko tujih in domačih turistov: v 175 letih organiziranega turizma si je Postojnsko jamo ogledalo več 26 milijonov obiskovalcev, stari podpisi na vhodnih rovih pa pričajo, da ljudje vanjo zahajajo že vse od 13. stoletja.

Postojnska jama je nekaj več kot 20 km dolg kraški jamski sistem, od tega je za turistične oglede odprtih 5,3 km rovov. V jamo in iz nje turiste vozi turistični vlakec, peš ogled notranjosti jame pa je voden. Ogled traja približno uro in pol, zanj pa ne potrebujete posebne opreme, le primerno topla oblačila, saj se temperatura v jami skozi vse leto giba med 8 in 10° C.

Postojnsko jamo je izdolbla reka Pivka, da je jama dobila današnjo podobo, pa je bilo potrebno ogromno časa. Enotno je mnenje, da so rovi nastajali v kvartarju, to je v zadnjih enem do vseh milijonih let. Kapniki v jami izhajajo iz različnih generacij: nekateri med njimi so stari 80 000 let, drugi (le) 10 000 let. Jama se zaradi apnenčaste sestave, reke Pivke in deževnice, ki pronica s površja, spreminja še danes in ustvarja najmlajšo generacijo kapnikov.

Posebnost Postojnske jame je tudi človeška ribica (prav tako poznana pod imenoma proteus in močeril). Gre za endemično žival, značilno za slovenski Kras, ki je popolnoma prilagojena na življenje pod zemljo: razmeroma nizko, a konstantno temperaturo, pomanjkanje svetlobe in malo hrane.

V bližini vhoda v jamo se nahaja vivarij, ki podrobneje predstavlja življenje v kraških jamah.

V predbožičnem času so v Postojnski jamo na ogled žive jaslice.

Fotogalerija

Zemljevid

Postojnska jama