Predjamski grad

Predjamski grad je prav gotovo eden izmed najslikovitejših, najskrivnostnejših in najbolj viteških gradov v Sloveniji. Edinstven je predvsem zaradi svoje srednjeveške domiselnosti, ki je spojila zidano človeško domovanje s tisočletnim delom narave. Predjamski grad je namreč vzidan v 123 metrov visoko skalo, pod njim pa se nahaja kraška jama.

Od zunaj je moč videti le novejšo renesančno zgradbo iz 16. stoletja, ostanki starejšega dela gradu iz 13. stoletja pa se skrivajo za njo v večji naravni votlini z obzidano zunanjo steno. Delo človeških rok in živa skala se izmenjujeta v vsem poslopju, ki kljub svoji navidezni velikosti nima veliko uporabnih prostorov.

V Predjamskem gradu je bival uporni vitez Erazem, ki je imel mnogo sovražnikov, a njegov v skalo vzidan grad ga je uspešno varoval pred njimi. Kljub temu, da je bil grad dolgo oblegan, Erazmu ni manjkalo ničesar, saj iz gradu vodi toliko skrivnih rovov, da so mu lahko dostavili kar koli – celo toliko, da se je ponorčeval iz svojih sovražnikov tako, da jim je med obleganjem pošiljal darila. Erazma je ubilo šele izdajstvo.

Tudi notranjost gradu, ki je danes na ogled kot muzej, je povsem viteška in skrivnostna. Grad je namreč poln prehodov, hodnikov, stopnišč in stražarskih mest, namesto razkošja in udobja pa so na ogled preprosto, a uporabno pohištvo, gole stene, grajska ječa, zbirka orožja ter drugi predmeti in prostori, ki jih je potreboval pretkan srednjeveški vitez. V hladnem vremenu boste v Predjamskem gradu tudi kaj hitro ugotovili, da je bilo življenje v njem vse prej kot pravljica.

Fotogalerija

Zemljevid