Znamenitosti, ki si jih lahko ogledate med potovanjem v Munchen

Munchen (Dom menihov) ali München ponuja številne razburljive in raznolike znamenitosti, ki bodo zagotovo zadovoljile vsak okus in želje. Ni pomembno, ali se radi sprostite v kavarni na pločniku, se sprehajate po obsežnih parkih ali pa se raje prepustite pogledom na neverjetno arhitekturo častitljivih palač in cerkva, München ima za vsakogar nekaj na zalogi.

Kratka zgodovina Münchna 

München izvira iz benediktinskega samostana Tegernsee, ki je bil domnevno ustanovljen leta 750.  Bavarski vojvoda Henrik Lev je leta 1157 menihom podelil pravico do ustanovitve tržnice na mestu, kjer se reka Isar stika s cesto iz Salzburga. Naslednje leto je bil čez reko Isar postavljen most, ki je utrdil tržnico.

Družina Wittelsbach se je v Münchnu naselila leta 1255, potem ko je leta 1180 dobila vojvodino Bavarsko. Wittelsbachi so bili z usodo mesta tesno povezani več kot 700 let. V začetku 14.thstoletja je Ludvik IV. ali Ludvik Bavarski, prvi iz rodbine Wittelsbachov, cesarjev Svetega rimskega cesarstva, mesto povečal do te velikosti, da je ostalo tako veliko vse do konca 18. stoletja. th

Marienplatz, München
Marijin trg ali Marienplatz je od leta 1158 je glavni mestni trg

Pod učinkovitim in močnim vladarjem Maksimilijanom, bavarskim volilcem, sta se povečala tudi velikost in bogastvo Münchna, ki je cvetel vse do tridesetletne vojne. Leta 1632 so ga zasedli Švedi pod vladavino Gustava II. ali Gustava Adolfa. Leta 1634 se je razširila epidemija kuge, zaradi katere je umrla približno tretjina prebivalstva. 

Ludvik I., bavarski kralj od leta 1825 do leta 1848, je bil tretji Wittelsbach, ki je v skupnosti pustil svoj pečat. Louis je bil odgovoren za načrtovanje in oblikovanje sodobnega Münchna. Njegovi arhitekti so v svojih načrtih javnih stavb razvili značilen videz mesta.

19.th stoletje je bilo za München obdobje največjega razvoja in rasti. Protestanti so prvič postali državljani mesta, ki je bilo takrat izključno katoliško. Leta 1854 je v mestu živelo 100.000 prebivalcev, do leta 1900 pa se je število povečalo na 500.000. Ludvik II. je še povečal kulturni pomen Münchna v Evropi, ko se je zavzel za skladatelja Richarda Wagnerja in tako oživil njegovo priljubljenost kot mesta odra in glasbe. 

Vladavina dinastije Wittelsbach se je dokončno končala z Ludvikom III. in njegovim izgnanstvom novembra 191. Po prvi svetovni vojni je mesto postalo žarišče desničarskega političnega razburjenja. München je bil tudi kraj, kjer je Adolf Hitler postal del nacistične stranke in bil imenovan za njenega vodjo. Če obiščete München, si lahko še vedno ogledate pivnico, v kateri so potekali sestanki, ki so novembra 1923 pripeljali do vstaje ali puča v pivnici proti bavarskim oblastem. München je med drugo svetovno vojno močno trpel zaradi zavezniških bombardiranj, saj je bilo uničenih več kot 40 % stavb na tem območju. 

Top znamenitosti v Munchnu

Tukaj je nekaj najboljših znamenitosti, ki jih ne smete zamuditi, ko se boste sprehajali po ulicah Münchna.  

Nemški muzej

Deutsche Museum je eden prvih znanstvenih tehnoloških muzejev na svetu in s skupno površino 50.000 kvadratnih metrov tudi največji med vsemi muzeji. Tu se lahko na zabaven in navdušujoč način učite in odkrivate več o tehnoloških metodah, instrumentih in naravnih zakonitostih. 

Nemški muzej, München
Nemški muzej (Deutsche Museum) je eden prvih znanstvenih tehnoloških muzejev na svetu

Angleški vrt

Angleški vrt je največji mestni javni park v Münchnu in ponuja številne zanimivosti. Tu lahko uživate v slikovitem razgledu s planine Monopteros. Ustavite se lahko tudi na priljubljenem pivskem vrtu Chinesischer Turm. Prvi javni park v Evropi je ključna stvaritev Friedricha Ludwiga von Sckellsa, oblikovalca vrtov. Danes je angleški vrt med največjimi mestnimi parki na svetu.

Angleški vrt, München

Frauenkirche ali katedralna cerkev Device Marije

Metropolitanska cerkev nadškofije München-Freising se ponaša s poznogotsko ladjo iz 15.th stoletja. V njeni notranjosti se nahajajo umetniška dela iz petih stoletij, zato je uradna znamenitost Münchna. 

Hofbräuhaus

Najbolj priljubljena pivnica na svetu je zelo iskana med domačini in turisti. Tu lahko prigriznete najokusnejše bavarske jedi, uživate v tradicionalni glasbi in seveda pivo “Maß”!

Marienplatz z novo mestno hišo  

Pročelje trga Marienplatz, ki je bilo med letoma 1867 in 1909 zgrajeno v flandrijski gotiki, je dolgo več kot 300 metrov in ima izredno zapleteno kamnito okrasje. Njegov 260-metrski stolp s kariljonom je skupaj s cerkvijo svetega Petra in stolpoma dvojčkoma katedrale med najbolj prepoznavnimi značilnostmi mestnega obzorja.   

Olympiapark in BMW Welt

Urejen Olympiapark je prizorišče olimpijskih iger leta 1972, v njem pa so športni objekti, kolesarske poti, jezera, nogometni stadion, restavracije in koncertna prizorišča ter znamenite šotorske strehe. Nikoli ne zamudite obiska osupljivega muzeja BMW Welt, ki se nahaja čez cesto poleg sedeža podjetja. Ta muzej je bil zgrajen v obliki štirivaljnega motorja. Služi kot neverjetna vstopna točka za blagovno znamko in edinstveno zbirališče ljudi, ki prihajajo z različnih koncev sveta. 

Pinakotheken 

Pinakothek der Moderne je poleg Neue Pinakothek in Alte Pinakothek impresivna in stroga škatla, katere zunanjost iz stekla in betona vam ne bo dala slutiti, kaj vas čaka v notranjosti. Tu se nahaja čudovita zbirka Entartete Kunst ali degenerirane umetnosti in nemškega ekspresionizma. To so slike, ki so jih nacisti zaplenili in obsodili. Ogledate si lahko tudi razstave arhitekture, grafike in oblikovanja. To je najboljši kraj, če želite v novi luči preučiti vsakdanje predmete, vključno z avtomobili, trenirkami, prazgodovinskimi osebnimi računalniki, pohištvom in Handysom, nemško besedo, ko govorimo o mobilnih telefonih.   

V Munchnu vas čakajo še številna druga čudesa, zato se obvezno ustavite pri vseh znamenitostih, ki jih lahko obiščete. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *