Bohinj

Alpska dolina Bohinj se nahaja na območju Triglavskega narodnega parka, podajate pa se v eno izmed najlepših slovenskih naravnih izletniških območij, kjer je še moč najti neokrnjeno naravo.

Bohinjsko jezero je največje stalno jezero v Sloveniji: dolgo je 4100 metrov, široko 1200 metrov in globoko 45 metrov. Poleti je primerno za plavanje in veslanje, ob njegovi obali pa je predvsem nešteto prijetnih kotičkov, kjer si lahko odpočijemo in uživamo v lepotah narave. Bohinj je priljubljen med rekreativnimi kolesarji, tisti bolj pohodniško razpoloženi pa lahko nekaj ur izkoristite za hojo okrog jezera. Za to boste potrebovali športne copate ali lažje pohodne čevlje.

Cesta jezero doseže na vzhodni strani, pri Ribčevem Lazu. Čez slikovit kamnit most pot vodi do cerkvice svetega Janeza Krstnika. Notranjost je okrašena s freskami iz 14. stoletja in baročnimi oltarji. Zunanje pročelje krasi zaščitnik popotnikov sveti Krištof. V bližini je tudi nekaj turističnih objektov.

Na drugi strani jezera pa je naselje, imenovano Ukanc. Gre predvsem za turistične objekte in zasebne počitniške hiše, prav tako se na tej strani jezera nahaja kamp. Tu se vsekakor sprehodite v predel, zaprt za promet, saj tukaj v jezero priteče Sava Bohinjka, ki navduši predvsem s kristalno čisto vodo smaragdno zelene barve.

Z Ukanca vodi tudi cesta proti slapu Savica. Avto parkirate pri Koči pri Savici in peš nadaljujete čez most, kjer plačate vstopnino. Od tod dalje do slapu vodi urejena stopničasta pot; vzpon do vrha traja približno 20 minut. Z vrha se ponuja čudovit pogled na 78 metrov visok slap Savica, ki ni le enkratna naravna znamenitost, pač pa naj bi bil hkrati tudi zibelka slovenskega krščanstva.

Zunanje povezave
http://www.bohinj.si/

Fotogalerija

Zemljevid

Bohinj