Samostan Olimje

Olimje je kraj v občini Podčetrtek ob vznožju Kozjanskega hribovja. Kraj je bil prvič omenjen leta 1208, že v začetku 11. stoletja pa je bil na tem področju zgrajen grad, po katerem je Olimje najbolj znano.

Grad Olimje je v zgodovini zamenjal več lastnikov. Nekaj časa je pripadal grofom von Pilsteinskim; ena izmed njegovih lastnikov je bila tudi sveta Ema iz Pilštajna, bolj znana kot sveta Hema Krška. Okrog leta 1550 je grad v renesančnem slogu preuredil grof Tattenbach, istočasno so ga zaradi nevarnosti turških vpadov obdali tudi z obrambnim jarkom. Leta 1658 je grad kupil zagrebški baron Ivan Zakmardy, ki ga je kasneje začel preurejati v samostan in ga leta 1663 podaril pavlinskim menihom iz Lipoglava na Hrvaškem. Kasneje so grad popolnoma preuredili v samostan in dozidali še baročno cerkev.

Cerkev slovi po baročnem oltarju, posvečenem Mariji Vnebovzeti, ki velja za enega najlepših baročnih oltarjev v Sloveniji. Novo podobo je cerkev dobila leta 1740, ko je menih Ivan Ranger poslikal prezbiterij, dozidali in poslikali pa so tudi stransko kapelo. Pavlinci so v samostanu uredili tudi eno najstarejših lekarn v Evropi. Na steni samostana je še vidna freska v spomin Paracelziju. V času vladarja Jožefa II. so morali pavlinci samostan zapustiti., ker v kraju ni bilo šole in župnije.

Leta 1805 je nekdanji pavlinski samostan kupila plemiška družina Attems, ki so zaradi previsokih stroškov vzdrževanja morali podreti severni in zahodni del gradu. Ob koncu 2. svetovne vojne so Attemse umorili, grad pa podržavili. Grad je bil močno poškodovan v potresu leta 1974 in po tem tudi temeljito obnovljen. Leta 1990 so svetišče in župnijo v last dobili minoriti, ki so 15. avgusta 1999 po 217 letih ponovno oživili samostan. Ti odslej sprejemajo turiste, ki obiščejo samostan in lekarno. Uredili so tudi zeliščno lekarno.

V okolici je bogata gostinska ponudba, kjer lahko poskusite odlična vina in kozjanske specialitete, sladkosnedneži pa bodo najbrž najbolj uživali v bližnji čokoladnici.

Le dober kilometer stran pa stoji Koča pri Čarovnici, ki ob koncih tedna s pomočjo pravljic, ki jih poznamo vsi, vabi v deželo pravljic in nazaj v otroški svet.

Zemljevid

Samostan Olimje