Kubed, Gračišče, Sočerga, Abitanti, Hrvoji in Gradin

Notranjost slovenske Istre je polna prijaznih tipičnih istrskih vasic, ki jih obišče le malo izletnikov, zato so še toliko bolj posebne in zanimive.

Vas Kubed se nahaja ob glavni cesti med Koprom in Sočergo. Vas je v pisnih virih prvič omenjena leta 1067, arheološke najdbe pa pričajo, da je bilo območje naseljeno že v železni dobi. Kubed je bil pomembna obrambna točka v vojnah med Benetkami in Avstrijo ter v času turških vpadov, zato je bil tudi obzidan. Ozemlje znotraj obzidja z zanimivim obrambnim peterokotnim stolpom, ki so ga leta 1833 spremenili v zvonik, domačini imenujejo Grad. Vredna ogleda sta tudi cerkev sv. Florjana iz leta 1688 z Venturinijevo sliko iz leta 1598 in vaško pokopališče iz 11. stoletja. Vas je znana tudi po kubejskem narodnobuditeljskem taboru leta 1870. Tu je bil leta 1913 rojen Alojz Kocjančič, istrski duhovnik in pesnik.

Nato krenite še proti Gračišču. Vasica je strnjena med dvema hriboma, Grižo in Lačno. Stari del vasi je gručasto pozidan, saj so hiše tesno stisnjene druga ob drugi. Skozi vas se po planinski poti povzpnemo na hrib Lačna, ki je ime dobil po živini, ki se je na njem pasla, ker je s paše domov vedno prihajala lačna. Na vrhu hriba so domačini postavili razgledni stolp. Z vrha se pot nadaljuje proti Hrastovljam, Slavniku, Kuku … Na poti skozi vas si lahko ogledamo cerkvico sv. Miklavža in ob njej postavljen zvonik z napisom v cirilici in glagolici »Žive kličem, za mrtvimi žalujem«, ki je prava zanimivost v Istri. V vasi lahko občudujemo tudi dva portala, ki sta bila narejena sočasno z zvonikom v 18. stoletju, baladur, vodnjak, v katerem izvira voda, ter znameniti kraški jami Lisičji grad in Pečina. Gračišče je znano po tradicionalni prireditvi Praznik šparinge (praznik špargljev).

Pot nadaljujte proti Sočergi. Sv. Siro, sv. Sirico, sv. Quirico oz. sv. Kvirik so imena, pod katerimi se ta vasica prvič pisno omenja že leta 1028. Kraj je zanimiv tako zgodovinsko – v bližini so ostanki prazgodovinskega gradišča, na pokopališču pa cerkev sv. Kvirika, krita s kamnitimi škrlami, s temelji iz 11. stoletja in stolpom – kot tudi zaradi izjemno zanimivih naravnih stvaritev, kot so spodmoli (imenovani tudi ušesa Istre ali »istrijanska uha«), naravni most, skalni osamelci in 8 metrov visok slap Veli Vir, ki se izliva v smaragdno zelen tolmun. Posebej zanimiv je spodmol, izjemna naravna znamenitost, tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, pod njim pa je več kot 40 metrov dolga jama, imenovana pri Svetem Kviriku. Za ogled spodmolov in naravnega mostu pustimo avto pri cerkvici sv. Kvirika in nadaljujemo peš mimo cerkve po robu kraške planote. Pot, ki traja slabi dve uri, teče v bližini državne meje ter je dobro označena in urejena.

Za konec si velja ogledati tudi tipične istrske vasice, kot so Abitanti, Hrvoji in Gradin, do katerih pripelje pot tudi iz Sočerge. Abitanti se nahajajo le nekaj deset metrov od meje s Hrvaško. Danes zapuščeno vasico vsako leto maja oživi tradicionalna mednarodna likovna kolonija. Večina stavb v vasici je arhitekturno zelo zanimivih in spomeniško zaščitenih. Pot od Abitantov pelje do gručaste vasi Gradin, kjer naj bi nekoč stal grad. V okolici sta med drugim znana tudi obmejna kraja Pregara in Hrvoji, ki so poznani po t. i. »fižolovem turnu«, ki so ga krajani zgradili s prodajo fižola. Na meji s Hrvaško stoji spomenik, posvečen padlim vseh treh narodnosti v drugi svetovni vojni.

Fotogalerija

Zemljevid

Kubed, Gračišče, Sočerga, Abitanti, Hrvoji in Gradin