Dolina reke Dragonje

Pot nas vodi po divji, zapuščeni in predvsem pozabljeni dolini reke Dragonje. Zapuščene terase, obdane s kamnitimi zidovi, bijejo bitko z nepremagljivim rastjem, ki briše že sedaj slabo opazno prisotnost človeka v preteklosti. Dolina, nekoč polna mlinov, danes sameva v pozabi in kar vabi raziskovalce.

Do vasi Dragonje se lahko pripeljemo z avtom iz Kopra, smer Buje, ali pa iz Portoroža. Izhodišče za turo je manjša avtobusna postaja v vasi Dragonja. Makadamska pot nas vodi po dolini Dragonje navzgor, do Škrlin, kjer se v reko Dragonjo izliva Pinjavec oz. Rokava. Nadaljujemo navzgor po občasno kar grdi in zahtevni poti. Spotoma si lahko ogledamo nekaj ruševin bivališč nekoč tam živečih kmetov in ostankov mlinov.

Zaradi težavne orientacije se kažipot ob prečkanju doline z daljnovoda ponovno začne z ničlo. Vzpnemo se preko Truškega potoka iz doline v vas Truške. Zadnji del vzpona proti Kortini in tudi naprej je asfaltna cesta, kar pa ni moteče, saj je cesta malo prometna.

Lep razgled na Julijske Alpe, Trst in Koper ter tudi precejšni del Hrvaške Istre, ki ga pot ponuja ob sončnem dnevu, poplača naš trud. Vasice Truške, Labor in Boršt izžarevajo istrski duh in so vredne ogleda. Vasica Boršt je še posebno pomembna, saj legenda pravi, da se je tu rodil sv. Nazarij (cca. 470–557), prvi koprski škof in nato zavetnik Kopra, ki je v rani mladosti ravno po travnikih okrog Boršta pasel ovce. V njegovo čast so mu zgradili cerkvico pri Škrljevcu, v vasi pa kapelico. Poleg nje stoji romanska cerkvica sv. Roka iz 13. stoletja, pomembna zaradi fragmentov srednjeveških fresk in glagolskih napisov. Kot zadnjo zapustimo vasico Labor in se po lepem spustu vrnemo v dolino Dragonje, ter preko Škrlin po istem makadamu dosežemo izhodiščno točko.

Opisana pot je primerna predvsem za kolesarjenje, medtem ko je za pohodništvo kar dolga.

Fotogalerija

Zemljevid

Dolina reke Dragonje