Velenje

»Premog je naredil to mesto.« Če bi naredili anketo, bi zagotovo dobili odgovor, da imamo s tem stavkom v mislih Velenje. Upravno, politično, gospodarsko in kulturno središče Šaleške doline, po velikosti peto mesto v Sloveniji. Mesto, ki se razlikuje od drugih slovenskih mest, je mesto brez starega mestnega jedra, brez strnjenih ulic, je mesto moderne arhitekture, parkov in igrišč, velikih zelenic. Mesto, v katerem življenje ni zaspano.

Območje današnjega Velenja je bilo prvič omenjeno leta 1250, poseljeno pa že od mlajše kamene dobe dalje. Njegove korenine segajo v neznatno rudarsko naselje; premog so, ko je nanj leta 1767 opozoril kovač Zajc, začeli prevažati v bolj oddaljene kraje. Predvsem po letu 1950 je bila rast mesta nenehno povezana z rastjo premogovnika, danes enega najsodobnejših na svetu, in tovarne gospodinjske opreme Gorenje, ki je s svojimi proizvodi prisotna na vseh celinah.

Prve tone velenjskega lignita so iz 180 metrov globokega jaška potegnili na dan maja 1887; danes se lahko po tem jašku spustite v skrivnostni podzemni lignitni svet. V Muzeju premogovništva Slovenije boste »odšli« med rudarje, ki so iz zemlje trgali črno zlato in ga od tedaj nakopali kar 170 milijonov ton. Spoznali boste delovišča in mehanizirane jamske prostore iz zadnjih desetletij razvoja premogovnika ter slišali glas signalnega zvonca. Strokovnjaki ERIC-a, Inštituta za ekološke raziskave, pa vam bodo predstavili razvoj in pasti te gospodarske veje ter vas seznanili z učinkovitimi načini odpravljanja posledic in ukrepi za zaščito naravnega okolja.

Danes Velenje kot središče Šaleške doline, imenovane tudi Dolina gradov, ohranja vse, kar se je dalo ohraniti iz njegove bogate preteklosti. Domačini živijo v sožitju z zgodovino in različno arhitekturo na eni in potrebami sodobnih mest na drugi strani; so prisrčni ljudje, vedno odprti za obisk ali postanek.

Velenje, ki je mestni status dobilo 20. septembra 1959, je mlado mesto, a po bogastvu vsega, kar ima in ponudi obiskovalcu, odraslo.
Gospodarski utrip mu poleg Premogovnika in Gorenja dajejo še druga podjetja in obrtniki, ki s svojimi proizvodnimi programi in storitveno dejavnostjo sodijo v vrh slovenske ponudbe na področju modne konfekcije, gradbeništva, kemične industrije, trgovine in servisnih dejavnosti.
Velenje ima tudi bogato razvejeno gostinsko in trgovsko ponudbo ter postaja vse pomembnejše nakupovalno središče. Staro Velenje je prijeten kraj za sprehode in obiske številnih lokalov: v mestnem središču je hotel Paka, na južnem robu vila Herberstein, ob Velenjskem jezeru restavracija Jezero, v okolici pa še več dobrih gostiln in prijaznih lokalov. To je mesto mladosti in gibanja, izobraževalno in športno središče Šaleške doline.
Za kulturno podobo skrbijo Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega, Mladinski center Velenje in druge organizacije.

Pikin festival, največji mednarodni festival za otroke v Sloveniji, teden, ko je vse v Velenju posvečeno Piki Nogavički, je brez dvoma največja velenjska prireditev, a ne edina v tem mestu; ni meseca v letu, ko se v mestu na obeh bregovih Pake ne bi zgodil kulturni, športni ali zabavni dogodek. Med tradicionalne prireditve zagotovo sodi skok čez kožo 3. julija, ob dnevu rudarjev, ko se dan začne z budnico, nadaljuje z rudarsko parado in zaključi s simboličnim skokom mladih rudarjev v »črni« stan. Tradicionalna je tudi Noč ob jezeru, velika dvodnevna zabavnoglasbena prireditev. Skozi vse leto potekajo gledališke, glasbene in plesne predstave ter obujanje običajev.

Z ugrezanjem po kopanju premoga so streljaj od mesta v treh velikih kotanjah nastala jezera, ob njih pa Turistično-rekreacijski center Jezero. Obrežje jezera obiskujejo ljubitelji jutranjega teka, pa naključni turisti in redni gostje, ki vedo, kaj jim nudi objezerski svet. Poleg sprehajalnih in kolesarskih poti ter poti za rekreacijsko jezdenje je ob jezerski obali turistična plaža. Tam so igrišča za tenis, namizni tenis, mini golf, odbojko na mivki, ulično košarko, mali nogomet, sodobno otroško igrišče in Bela dvorana z dvema igriščema za tenis in fitnes centrom. Zelenomodra jezerska gladina je izziv za ljubitelje čolnarjenja in jadranja na deski ali z jadrnicami ter privlačna za vse, ki se ukvarjajo z modelarstvom oziroma daljinskim vodenjem čolnov, pa tudi za vse, ki so zaljubljeni v ribolov.

Športno ponudbo mesta dopolnjuje smučarski skakalni center s skakalnicami, prevlečenimi s plastično maso oziroma umetno travo. Tekma za letni kontinentalni pokal Gorenja in nočna tekma za rudarsko svetilko sta le dve od vsakoletnih preizkušenj. Ob bok Beli dvorani lahko postavimo Rdečo dvorano z igrišči za kolektivne športe z žogo, namizni tenis, squash in badminton. Blizu dvorane je tudi zimski bazen. V velenjsko športno ponudbo sodijo tudi kotalkališče ter sodobna nogometni in atletski stadion. Vsako leto se v Velenju odvija tudi VIP teniški turnir. Nekaj kilometrov iz mesta je športno letališče v Lajšah.

Fotogalerija

Zemljevid

Velenje