Izvir Jelševnik

Izvir Jelševnik je edini kraj na svetu, kjer lahko v naravnem okolju proučujemo črnega močerila, podvrsto človeške ribice. Odkrit je bil približno 300 let za belo podvrsto, leta 1986, v bližnjem izviru Dobličica, nekoliko kasneje pa še v izviru Jelševnik. Obiskovalci se lahko seznanijo s črnim močerilom v Zupančičevi hiši, kjer so na ogled informativni panoji in film o človeški ribici.

Dobličica je tista reka, ki skupaj z Lahinjo obdaja staro mestno jedro Črnomlja, izvira pa v vzhodnem vznožju Poljanske gore. Tam v bližini sta tudi izvir Jelševnik in kraj Jelševnik (165 m, 110 prebivalcev), 4,5 km oddaljena od Črnomlja. Na tem območju so leta 1986 delavci Geološkega zavoda pri poskusnem črpanju v jezeru našli črnega močerila.

Črni močeril ali črna človeška ribica je jamska dvoživka, podvrsta človeške ribice, svetovno znanega endemita podzemeljskih voda Dinarskega krasa. Po do sedaj znanih podatkih živi le v ožji okolici Črnomlja. Prof. dr. Boris Sket ga je sistematsko poimenoval Proteus anguinus parkelj, ker ga je s svojim res skoraj črnim telesom in rdečimi škrgami neverjetno spominjal na črne parklje z rdečim jezikom, kakršne upodabljajo ob Miklavžu.

V primerjavi s svetlo podvrsto ima črni močeril zelo temno pigmentirano kožo, razvite oči, bolj zaobljeno glavo, sorazmerno daljši trup, krajše noge, v hrbtenici trupa pa več vretenc. Čeprav njegovo telo kaže prilagoditev na svetlobo, je vendarle jamska žival, ki pride na površje le ponoči in se svetlobi izogiba. Uvrščen je na slovenski in svetovni rdeči seznam ogroženih živalskih vrst.

V mostiščarski Zupančičevi hiši v Jelševniku je stalna predstavitev biologije črnega močerila. Obiskovalce z biologijo te redke živalske vrste seznanijo predstavitveni panoji in poljudni film z naslovom Črna človeška ribica. Predstavitev si je možno ogledati po predhodnem dogovoru z Zupančičevimi (tel.: 07/ 305 18 48, 031/ 632 636 ali 051/ 632 636).

Zunanje povezave
http://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Crni_mo%C4%8Deril
http://www.belakrajina.si/sl/tic-crnomelj

Fotogalerija

Zemljevid

Izvir Jelševnik