Križna gora

Izletniška točka je dobila ime po vasi, ki leži na zelenem hrbtu nad Škofjo Loko. Na travnatem gričku je cerkev svetega Križa, v kateri so dragocene gotske freske mojstra Jerneja iz Loke. Od tu je lep razgled po Gorenjski: na Julijce, Karavanke in Kamniške Alpe, Ljubljansko polje in Polhograjske Dolomite ter Škofjeloško hribovje.

Križna gora (669 m), griček s cerkvijo, je le kakih 15 minut stran od vasi, pod vrhom Soteske (735 m). To je skrajni del hribovitega hrbta, ki se razprostira od Škofje Loke do Kranja, kjer ga zaključuje Sveti Jošt (847 m). Hriboviti hrbet je prepreden s potmi, primernimi za pohodništvo in (gorsko) kolesarjenje.

Najbolj običajna pot na Križno goro je iz Podlubnika, zahodnega dela Škofje Loke. Markacije in kažipot nas s ceste proti Železnikom usmerijo na stransko cesto proti severu. Pot začnemo med hišami in čez travnik, ob potoku in čez strmino do zaselka Cavrn, kjer se svet položi in prvič zagledamo naš cilj, nato pa še navkreber po poti skozi gozd. Da se ne vračamo po isti poti, se lahko spustimo po poti proti Crngrobu ali jo uberemo po vsem grebenu čez Planico proti Svetemu Joštu.

Cerkev svetega Križa so po legendi menda začeli graditi v vasi, toda ponoči se je vse, kar so zgradili čez dan, premaknilo na bližnji grič, zato so jo postavili tam. Od zunaj ni stavba arhitekturno nič posebnega, v njeni notranjosti pa so lepi oltarji in dragocene freske iz leta 1502, ki spadajo med najpomembnejšo kulturno zapuščino v Sloveniji. Freske v prezbiteriju v stilu poznogotskega realizma upodabljajo prizore iz življenja svetega Urha in Korbinijana. Urh je želel pogostiti Korbinijana, vendar ni opazil, da je že napočil nov dan, namenjen postu, in mu je ponudil kokošje bedro. Korbinijan ga je hotel zato zatožiti pri cerkveni gosposki, v dokaz naj bi potegnil iz torbe bedro, ki pa se je med tem spremenilo v ribo. (Do leta 1876 se je imenovala cerkev sv. Urha.). Prav tako je značilno gotsko poslikan strop prezbiterija, ki je bogato členjen in okrašen s sklepniki. Raven, z ornamenti poslikan lesen strop cerkvene ladje je bil pred leti obnovljen.

V bližini cerkve je lovska koča, odprta tudi za izletnike. V vasi Križna Gora je gostilna Pri Boštjanu, ki hrani ključ cerkve. Če vas zanima slovenska etnološka dediščina, si lahko ogledate hišo Franca Krajnika (Križna Gora 17), ki zbira in hrani številne predmete. Hiša je 20 minut hoje od gostilne Pri Boštjanu, v Sredniški grapi v smeri proti Praprotnemu.

Fotogalerija

Zemljevid

Križna gora