Kranj: sprehod po mestnem jedru

Kranj je po svoji urbanistični zasnovi predstavnik longitudinalnega tipa mestnih naselij s tremi vzporednimi komunikacijami – glavno ulico in dvema vzporednima stranskima, ki sta napajali (in še vedno napajata) stavbe ob glavni ulici.

Mestni stolp na Pungartu je edini v celoti ohranjen stolp mestnega obzidja. V različnih zgodovinskih obdobjih je služil kot mestna ječa. Cerkev na Pungartu, v kateri je danes pravoslavna cerkev, je posvečena zaščitnikom proti kugi sv. Fabianu, Sebastianu in Roku. Oltarna slika priprošnjikov proti kugi avstrijskega baročnega slikarja Kremser Schmida se nahaja v baročnem župnišču ob farni cerkvi.

S Pungarta je lep razgled na sotočje rek Save in Kokre, pa tudi na številne balvane, ki padajo v strugo Kokre s konglomeratnih sten. Nižje pod mestno naselbino ob reki Savi so številni industrijski objekti. Pogled seže na drugo stran reke Save, kjer je naselje Stražišče z lepo cerkvijo sv. Martina in predel mesta imenovan Labore.

V Tomšičevi ulici, ki je vzporedna s Prešernovo, se nahaja grad Khiselstein, ki s svojo stavbno gmoto predstavlja najučinkovitejši poudarek in nepogrešljiv člen v silhueti mesta. V zgodovini je grad zamenjal kar 14 lastnikov. Po 2. svetovni vojni je bil v njem vajenski in dijaški dom, nato ga je uporabljala Zveza kulturnih organizacij, od leta 1990 pa ima v gradu prostore Gorenjski muzej s svojo upravo in strokovnimi sodelavci.

V isti ulici je tudi hiša slikarja Leopolda Layerja (1752–1828) in hiša, v kateri je živel pesnik Simon Jenko (1835–1869). Streljaj naprej stoji hiša Janeza Puharja (1814–1864), izumitelja fotografije na steklo, ki je za izum prejel diplomo Pariške akademije.

Tretja vzporednih ulic je Tavčarjeva ulica. Tu stoji preprosta meščanska hiša, rojstni dom slovenskega gospodarstvenika, politika, pomembne osebnosti slovenskega veterinarstva in urednika Kmetijskih in rokodelskih novic Janeza Bleiweisa.

Če zavijete na most čez Kokro, vas prevzame pogled na Storžič in Kamniško-Savinjske Alpe. Ob mostu se nahaja tudi Mitnica, v kateri je danes gostinski lokal, v preteklosti pa so trgovci tu plačevali mitnino mitničarju, če so hoteli trgovati v mestu.

Fotogalerija

Zemljevid