Razkriti najbolj varovane skrivnosti Rima

Mesto Rim v Italiji z zanimivo večstoletno zgodovino se ponaša s tako obsežnim ozemljem, da boste zagotovo potrebovali celo življenje, da boste odkrili, spoznali in raziskali skoraj neskončno število spomenikov in znamenitosti. 

Čeprav so številne znamenitosti v mestu priljubljene in so del seznama vseh popotnikov, ima večno mesto še vedno svoj delež skritih draguljev, ki jih ne poznajo niti sami domačini. 

V nadaljevanju si oglejte nekaj najbolj zanimivih skrivnih krajev v mestu in si oglejte prestolnico z druge perspektive:

Antica Farmacia della Scala

Prikupni trg Piazza della Scala, obrasel z bršljanom, se nahaja v živahni soseski Trastevere in je znan po svojih trattorijah in kavarnah. Vendar pa se tu nahaja tudi pravi zaklad. Farmacia Santa Maria della Scala je lekarna, zgrajena v križnem hodniku bližnje cerkve. 

Rim - starodavna lekarna Scale
Rim – starodavna lekarna Scale

Čeprav lahko tu dobite sodobna zdravila, se lahko ob obisku zgornjega nadstropja vrnete v 17.th stoletje, ko je služila kot lekarna papeškega dvora. Še vedno jo vodijo karmeličanski menihi, ki vam bodo služili kot vodniki, ko se boste sprehajali po sugestivnem prostoru z obilico ročno označenih steklenic, poslikanih vaz in stropov s freskami. 

Casina delle Civette

V parku Villa Torlonia se nahaja čudovita hiša-muzej Casina delle Civette. Neoklasicistični arhitekt Giuseppe Valadier je zasnoval park, ki je služil kot dom plemiške družine Torlonia in je znan kot Mussolinijeva državna rezidenca od dvajsetih let 20. stoletja dalje. 

V parku je več zanimivih muzejev, vendar je Hiša sov ali Casina delle Civette nedvomno najbolj nenavaden muzej. Zgrajena je bila po vzoru švicarske koče z vitražnimi okni z živalskimi figurami, različnimi vežicami, portiki in ložami. 

Hiša-muzej Casina delle Civette
Hiša sov ali Casina delle Civette v Rimu

Chiesa di Dio Padre Misericordioso

Richer Meier, ameriški arhitekt, je v Rimu pustil svoj edinstven pečat, in sicer v obliki dveh sodobnih stavb. Prva je bolj priljubljeni muzej Ara Pacis, v katerem sta dva tisoč let star Oltar miru in običajno spregledana Jubilejna cerkev v vzhodni soseski Tor Tre Teste. 

Ta sodobna cerkev, zgrajena med letoma 1996 in 2003, je nenavadna v smislu, da je bila zasnovana tako, da je videti kot ladja s tremi ukrivljenimi stenami s strešnimi okni, ki omogočajo, da je prostor preplavljen s svetlobo. Ta cerkev je bila naročena kot del projekta tisočletja papeža Janeza Pavla II. ob jubileju leta 2000. 

Domus Aurea

Zlata hiša cesarja Nerona je osupljivo arheološko najdišče, ki je bilo pred kratkim odprto za širšo javnost za vodene oglede ob koncu tedna, da bi pomagali pri financiranju tekoče obnove starodavne vile. 

Domus Aurea – Kaj je v Domus Aurea hiši

Zgodovina te obsežne palače sega v leto 64 našega štetja, zgrajena pa je bila po tem, ko je velik del mesta zaradi velikega požara zgorel do tal. Ta se je raztezal prek številnih priljubljenih sedmih rimskih gričev, ki vključujejo celjski, opijski, ekvilibristični in palatinski grič, na katerih je bilo približno 300 sob.

Palača je bila prekrita z dragocenimi kamni, zlatimi lističi, freskami in štukaturami, zaradi česar je ena najznamenitejših palač, kar jih je bilo kdaj koli zgrajenih v zgodovini. 

Fondazione Pastificio Cerere

Pastificio Cerere, ki se nahaja v San Lorenzu, je že več kot 50 let stara tovarna za proizvodnjo testenin v mestu. Tovarna, poimenovana po boginji plodnosti Ceres, je bila ustanovljena leta 1905 in je imela veliko vlogo pri oskrbi prestolnice med prvo in drugo svetovno vojno. 

Proizvodnja se je ustavila v šestdesetih letih 20. stoletja, po desetih letih pa je tovarna ponovno odprla svoja vrata kot večnamenski umetniški prostor. Danes v njej domujejo oblikovalski in umetniški studii, galerije, fotografska šola in umetniški ateljeji. V spodnjem nadstropju se nahaja priznana restavracija Pastificio San Lorenzo. 

Palazzo Farnese

Osupljivi trg Piazza Farnese in istoimenska palača Palazzo Farnese se nahajata takoj za turistično obleganim trgom Campo de’ Fiori. V palači Palazzo Farnese domuje francosko veleposlaništvo v mestu in je ena najpomembnejših visokorenesančnih vil na celotnem območju. 

V začetku 16. stoletja je bila zasnovana za ugledno družino Farnese, thv njej pa je nekaj pomembnih umetniških del, kot je zapletena stropna freska Ljubezni bogov Annibaleja Carraccija. 

Piccola Londra

Majhna stanovanjska ulica Via Bernardo Celentano se nahaja v severni soseski Flaminio in je pravi dragulj, ki je zunaj ustaljenih poti. Z vrsto raznobarvnih hiš v slogu svobode, ki jih krasijo ograje in zasebni vrtovi, je kraj bolj podoben majhni različici Londona kot uličici v Rimu (ganzeweltreisen.de/entraetseln-sie-die-bestgehueteten-geheimnisse-von-rom/). 

Arhitekt Quadrio Pirani je ulico zasnoval na začetku 20.th stoletja, v času župana Ernesta Nathana, ki si je mesto zamislil kot pravo evropsko metropolo.  Čeprav se urbanistični projekt ni mogel razširiti preko majhne ulice, se je ta zelo dobro ohranila in ostaja ena najbolje varovanih skrivnosti mesta. 

Koridor Pozzo pri Svetem Ignaciju

Matična cerkev Družbe Jezusove, cerkev Gesu, se ponaša s stropi s presenetljivimi učinki trompe l’oeil. Še bolj nenavaden vizualni učinek pa ostaja skrit v sobah svetega Ignacija v sosednji hiši. Andrea Pozzo, baročni slikar, je okrasil zapleten Pozzov hodnik, ki se je zgledoval po Galleria Colonna v bližnji palači Palazzo Colonna s prizori iz življenja svetega Ignacija.

 To je zanimivo, saj je bil sam hodnik razmeroma odmaknjen in zaradi poševnega načina poslikave ustvarja vtis, da je bil daljši. Zato se figure popačijo, ko se jim približate, in so videti raztegnjene, če si jih ogledate od blizu. 

Obsežnost Rima (Italija), tako z vidika velikosti kot zgodovine, je razlog, da so nekateri skriti zakladi še danes skriti. 

Grad Miramare ali Castello di Miramare

Je grad Miramare pravljica ali nočna mora?

Grad Miramare s čudovitim vrtom leži v Tržaškem zalivu in obiskovalcem ponuja slikovito okolje, ki se ponaša z lepoto narave in bogato zgodovino. Poleg veličastnih razgledov in cesarskih soban so vode okoli gradu tudi morski rezervat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *